RUMIANEK
Płatek – krepina biała, pasek o wymiarach 2x18 cm, nacinamy w ząbki co 0,5 cm na głębokość 1 cm.
Środek – zwykła żółta bibuła, pasek 1x18 cm, zwijamy w rulonik.
Całość: przymarszczamy, owijamy żółty rulonik.
Całość: przymarszczamy, owijamy żółty rulonik.
MAK
Płatek – krepina czerwona, 4 płatki 2,5x5 cm, góra zaokrąglona, dół ścięty po skosie; płatek uwypuklamy pośrodku, górny brzeg rozciągamy w „falbankę” i jeszcze raz uwypuklamy.
Środek – zielona bibuła zwykła, kwadrat 6x6 cm; z innej bibuły formujemy kulkę wielkości wiśni, zawijamy ją w zielony kwadrat, ściskamy u podstawy.
Środek 'pręciki' – czarna krepina, pasek 3x12 cm, naciągamy lekko; robimy gęste nacięcia na wys.1,5 cm.
Całość: owijamy czarny pasek wokół zielonej kulki, podklejamy, przykładamy listki naprzeciwlegle. Skręcamy, formujemy.
CHABER
Płatek – szafirowa krepina, pasek 3x20 cm, lekko go naciągamy i nacinamy w ząbki na gł. 0,7 cm, co cztery ząbki robimy nacięcie na głębokości 1,5 cm.
Całość: przymarszczamy, zwijamy w luźną 'miotełkę', wiążemy, rozchylamy i modelujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz